Există în Cipru o mănăstire veche, care de aproape douămii de ani se leagă de pisici.

Conform legendelor pisica domestică aici și-a pus piciorul prima dată pe țărâm european, localnicii dau rol important pisicilor și în zilele noastre.

 

Cipru este numit de mulți insula pisicilor și nu degeaba. Aici s-a găsit cel ai vechi osământ legat de pisici, găsit în anul 2004. Arheologii au găsit un mormânt, unde pe lângă rămășițele umane erau prezente și oasele unei pisici de 8 luni. Acest mormânt vechi de 9500 de ani este cel mai vechi sit care poate fi asociat cu pisici.

 

Daca vine vorba de Cipru și de pisici, cei mai mulți se gândesc la mănăstirea Sfântul Nicolae, care are legătură specială cu pisicile. Ea a fost construită în jurul anului 325 î.Hr. când localnicii trăiau vremuri cumplite.

Conform legendelor în zonă erau foarte mulți șerpi veninoși, cauzând probleme serioase pentru localnici. Aceasă situație nefericită era rezolvată de către Helena, mama împăratului Constantin cel Mare, care a adus 1000 de pisici pe vase, din Egipt și Palestina.

Pisicile și-au văzut de treabă și în curând au rezolvat problema șerpilor spre marea fericire a localnicilor. Localitățile din jur au ajutat financiar construirea mănăstirii, cu condiția, ca acolo să existe totdeauna cel puțin 100 de pisici, respectiv cineva care să le poarte de grijă.

O ruptură mare a fost cauzată de ofensiva turcilor, când locuitorii mănăstirii au fost alungați sau omorâți și nimeni nu a mai rămas să aibă grijă de pisici. Ele au plecat și s-au răspândit pe întreaga insulă. Probabil aceasta este cauza numărului mare de pisici vagabonzi din Cipru. Oamenii n-au uitat de vremurile trecute, astfel și astăzi le dau de mâncare pisicilor, chiar dacă acestea trăiesc pe străzi.

Mai târziu mănăstirea a fost reconstruită, dar nu a mai avut locatari stabili, astfel nici tradiția legată de pisici nu a mai fost susținută de nimeni. Povestea s-a continuat în anul 1983, când s-a mutat acolo un grup de călugărițe, împreună cu câteva pisici. Odată cu trecerea anilor numărul animalelor a crescut, astfel în zilele noastre între zidurile mănăstirii se află aproximativ 70 de pisici. Călugărițele sunt sponsorizate de către stat doar în forte mică măsură, astfel ele pot avea grijă de pisici doar datorită donațiilor primite.