Meniurile din Cipru au caracter mediteranean, dar sunt specifice datorită condimentelor cunoscute din bucătăria turcească și arabă. Bucătăria cipriotă este una foarte specială. Mâncărurile sunt mediterane. Specialitatea lor este stabilită de prezența condimentelor turcești și arabe.

ciprus-gasztronomia-ingatlan-tengerparti-ingatlan.jpg

Mâncăruri

Cel mai specific este mesa, din care există două tipuri: mesa de carne(meat meze) și mesa de pește (fish meze). Acesta este o mâncare independentă, dar constă de fapt dintr-un sortiment de produse diferite. De fapt veți primi 10-15 porții mici, fiecare pe o placă separată, ca și cum ar fi o probă, veți vedea salate, sosuri, cașcavaluri și cărnuri. Pe lângă acesta neapărat trebuie gustat și musaca (Sunt vinete umplute cu carne tocată, cu legume mărunțite, care se toarnă cu sos beșamel, se presară cu brânză rasă și se coace la cuptor), Kleftiko (acesta este considerat principalul ansamblu de carne din Cipru), iar dintre deserturile putem aminti karidaki (un fel de nucă verde într-un sirup cu cuișoare și scorțișoară) și kitrolemon (citrice însiropate).

Kebabul este foarte bine cunoscut pe insulă. Bucățile de carne puse pe frigare sunt fripte încet pe jar de cărbune de lemn, după care se vor pune în lipie. Este deasemenea foarte populară mâncarea numită kleftico, carnea de miel, coaptă într-un cuptor special, la căldură scăzută timp de 5-6 ore. Forma acestor vase speciale ne amintesc de un stup de albine. Să avem grijă să nu ne săturăm prea bine! Dacă suntem serviți, să nu fim nepoliticoși prin a refuza, dar să fim totuși precauți. Dacă seara mâncăm prea mult mezedes, mici bunătăți, atunci putem avea probleme digestive.

În Cipru se găsesc foarte multe restaurante, cele mai multe dintre ele având servicii excepționale. Prețurile sunt asemănătoare cu cele din restaurantele românești. Conform regulilor internaționale nescrise, se obișnuiește oferirea unui bacșiș de 10% din valoarea totalului consumat.

Băuturi

Vinurile locale au putere magică! Chiar dacă putem întâlni câteva vinuri mai slabe de care vom fi dezamăgiți, totuși există și vinuri foarte bune, delicioase. Commadria este cel mai faimos vin cipriot. El a fost produs prima dată în Kolosei, de cavaleri. Dintre celelalte vinuri cipriote mai putem aminti keo hock, white lady, arsinoe și aphrodite. Dintre vinurile roșii avem diversitate mult mai vastă, cele mai populare sunt otello și afames. Produsele vinăriilor locale sunt kantara albă și roșu. Pe lângă acestea mai putem întâlni și alte vinuri locale excepționale. Poate cel mai tare dintre ele este zivania, un fel de whisky cipriot.